Petit verdot is die bijzondere, maar erg laat rijpende bordeauxdruif die men in Europa moeilijk rijp krijgt. Bij De Bortoli doet men er wonderen mee.
De druiven worden verbouwd in wijngaarden in de buurt van Riverina.
Rood complex
Petit Verdot
Australië
Riverina
2007
Nieuwe vaten
Mono-cépage
Intens kersenrood.
Het zuiderse temperament van deze fruitbom komt in de neus tot uiting met onder meer zwart fruit (kers, zwarte bes), een frisse toets (munt, eucalyptus), animale kenmerken (leder), florale hinten (violen) en een rokerige eindnoot. Tevens neemt men nog rijke mokkatinten, zoete peper en potloodslijpsel waar. Fijne nuances van kokos en eik maken het palet compleet.
Rijk zwart fruit in de mond in combinatie met mooi versmolten tannines en aanwezige fruitzuren, gepaard met een vrij lange afdronk. Ook het alcohol-% van maar liefst 14.85% manifesteert zich.
Deze vrij zware wijn komt volledig tot zijn recht bij vleesgerechten met kruiden zoals lamsvlees, T-bone steak op de BBQ. Kan tevens gecombineerd worden met een stoofpotje of zelfs wildgebraad.
- 91/100 (James Halliday, Australian Wine Companion 2013, July 2012)
- 85/100 (Parker)
- Goud (Rutherglen Wine Show 2011/Rutherglen Wine Show 2010/Cowra Wine Show 2012/Brisbane Wine Show 2011/
New Zealand International Wine Show 2011)
- Zilver (Riverina Wine Show 2011/Riverland Wine Show 2011/International Wine & Spirit Competition 2011)
- Brons (Brisbane Wine Show 2012/Cairns Wine Show 2012/Decanter World Wine Awards 2012/Sydney Wine Show 2012/Perth Wine Show 2011 /Adelaide Wine Show 2011/NSW Wine Awards 2011/Australian Inland Wine Show 2011/Melbourne Wine Show 2011/Cowra Wine Show 2011)