Dé Stefani is een familie-domein met een rijke wijngeschiedenis. De familie komt uit Refrontolo, een klein dorp in de Veneto (Noord-Italië) waar Valeriano De Stefani (de oprichter) sinds het midden van de 19de eeuw wijn maakt in de schaduw van de Alpen en met zicht op de Adriatische zee. 3 generaties later staat Alessandro De Stefani (4de generatie) aan het hoofd van dit bloeiend wijndomein, gesteund door zijn vader Tiziano.
Een natuurlijke aanpak in wijngaarden en kelder (geen toevoeging van bewaarmiddelen of pesticiden, natuurlijke gisten, geen sulfiet in de kelder, …) zorgen voor volle aromatische en elegante wijnen. Elke fles wordt met de grootste zorg en toewijding geproduceerd bewijs daarvan de talloze erkenningen.
De Tombola di Pin is het parelende paradepaardje van de familie Dé Stefani. Het is een Italiaanse mousserende wijn volgens de Metodo Classico (Méthode champenoise) waarbij de wijn een rijping heeft op de fles. De Tombola di Pin bestaat uit 50% Chardonnay en 50% Pinot Noir. Niet voor niets dé druiven bij uitstek in de champagne-streek. De wijngaarden zijn gelegen in de heuvels van Refrontolo (200-350m hoogte), meer bepaald de 'Colvendrame' estate. De rijke, poreuse en kalkrijke tufa-ondergrond werd geselecteerd met wederom een knipoog naar de champagne-streek. De wijnstokken hebben een minimum leeftijd van 30 jaar.
Na de tweede gisting op de fles rijpt de wijn verder op de lies gedurende minimum 87 maanden. De druiven worden enkel van 1 jaar gebruikt, dit resulteert in een Millesimato. Deze mousserende wijn doet menig champagne kleur bekennen en dit met het schaamrood op de wangen.
Parelend Brut
Kalk, Klei, Krijt
Chardonnay, Pinot Noir
Italië
Veneto
2007
Flesrijping (Méthode traditionelle)
87 maanden
Assemblage
Intens goudgeel.
Aromtatische wijn met een brede diversiteit aan prikkels. Gaande van fruit (rijpe golden appel) in combinatie met lactische invloeden. De lange rijping op de lies resulteert in aroma's van toast, nootjes, brioche-brood en patisserie. Ook gerookte invloeden en vanille-impressies hangen in de lucht. Zeer rijkelijke neus die enkel maar doet watertanden naar een eerste slok.
Fijne, elegante wijn met een zeer gevarieerd smaakpallet aangevuld met fijne zuren en een tintelende pareling in de mond. De lange afdronk is het resultaat van de rijping op de lies.
Deze elegante wijn met body misstaat niet als aperitief maar kan zeker ook bij lichte maaltijden en zelfs bij warme visbereidingen (fijne, elegante saus als afwerking bij niet te vette vis) gepresenteerd worden als compagnon de route.